Svijet

У Русији дефицит астронаута

ПРАГ– Русија се, након првобитне помаме, суочава с необичним помањкањем кандидата за посао астронаута.


Након лета Јурија Гагарина, првога човека у свемиру, посао астронаута је у Русији био „посао из снова” за готово све Русе, а данас се Русија суочава с обрнутим проблемом.

Према ријечима Сергеја Крикаљева, шефа рускога Центра за припремање астронаута, њихов сектор се свакодневно суочава с помањкањем „радне снаге”.

У сектору се тренутно налази око 40 астронаута међу којима је и једна жена, али, с обзиром на потребе руских свемирских мисија, та бројка би се морала знатно повећати.

Поред недостатка кадра, руски свемирски центар у близини Москве нужно треба обновити јер је и данас на сличном нивоу опремљености као што је био током првих летова у свемир. И то је једна од чињеница која одбија младе људе да се пријаве за овај позив, упозорио је Крикаљев.

Руски свемирски програм је некада био понос Совјетског Савеза који је први послао сателит у свемир, а потом и човека, док данас руски свемирски центар увелико финансијски зависи и од новца који заради од свемирских туриста путника које Руси возе на Међународну свемирску станицу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog