Svijet

САД траже од Нигерије починиоце масакра

ВАШИНГТОН – Америчка државна секретарка Хилари Клинтон позвала је Нигерију да ухапси и изведе пред суд починиоце масакра код града Џоса, у којем су убијене стотине људи.


„Нигеријска влада би требало да изведе починиоце насиља пред лице правде, у складу са законом, а људска права морају да буду поштована током операције успостављања реда”, поручила је Клинтонова на конференцији за новинаре.

У нападу на хришћанска села Зот и Дого-Нахава је убијено више стотина људи, међу којима жена и дјеце, послије јануарских сукоба који су, такође, однијели стотине живота.

Припадници муслиманског племена Фулани су у недељу, рано ујутро, са околних брда пуцњима измамили људе ван кућа, на које су потом насрнули мачетама. Мјештани села Зот су, према извјештајима, практично, истријебљени.

Власти су ухапсиле неколико десетина људи, нигеријска војска патролира тим селима да би спријечила нове окршаје, а вршилац дужности предсједника Гудлак Џонатан смијенио је савјетника за националну безбједност Саркија Мухтара пошто је масакр изведен упркос полицијском часу проглашеном у јануару у том региону.

Подручје око града Џоса, који се налази између претежно муслиманског сјевера и хришћанског југа, има дугу историју напетости између двају заједница.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog