Republika Srpska

СТО: Касне подаци о пољопривреним субвенцијама

ЖЕНЕВА – Већина земаља чланица Свјетске трговинске организације годинама касни с достављањем података о својим пољопривредним субвенцијама, стоји у документу припремљеном за данашњи састанак секретаријата те организације.


Од 153 земље чланице, чак 81 није доставила податке о субвенцијама ни за 2004. и претходне године.

Међу њима су и такве трговинске силе као што су Аргентина, Кина, Индонезија и Индија, које нису доставиле податке о подршци пољопривредницима ни за 1998, а о извозним субвенцијама за пољопривредне производе ни за 2001. годину.

Према споразумима усвојеним у СТО, већина чланица је пристала да ограничи субвенције домаћим фармерима и извозницима да би се избјегло негативно дејство таквих потеза на свјетску трговину храном и на пољопривреднике у оним земљама које себи не могу да дозволе давање субвенција.

Пошто, међутим, нема података о субвенцијама у многим земљама, не може се ни провјерити да ли се оне држе преузетих обавеза.

Досад би већ требало да су доступни подаци о субвенцвијама пољопривредницима за 2008, али њих је доставило само 17 чланица СЗО, укључујући Кубу, Еквадор и Нови Зеланд, док је податке о извозним субвенцијама у 2008. доставило само 15 земаља, међу којима су и Аргентина, Кина, Индонезија и Јапан.

У достављању података и о једним и о другим субвенцијама касне и најзначајније пољопривредне земље свијета, као што су Аустралија, Бразил, Канада, ЕУ и САД.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog