Politika

Хрватски логораши не признају Силајџића

МОСТАР - Хрватски логораши одлучили су да не поштују функцију предсједавајућег Предсједништва БиХ све дотле док је буде обављао Харис Силајџић.


"Шеф државе БиХ од прије неколико дана је џелат Харис Силајџић и то је разлог због којег ми не уважавамо ту функцију", рекао је за "Политику" предсједник Хрватског удружења логораша Мирко Зеленика, сугеришући да је Силајџић, заједно са Алијом Изетбеговићем, формирао и држао под контролом све логоре, а било их је више од 300, у којима су били заточени Хрвати.

Предсједник удружења хрватских логораша присјећа се како је шеф логора у којем је он био затворен стално понављао: "Без Алије и Хариса нико вас не може одавде избавити".

Хрватски логораши истовремено сматрају да директну одговорност за злочине почињене над хрватским народом у долини Неретве и средњој Босни сноси, прије свих, Ејуп Ганић, члан ратног Предсједништва БиХ који је 1. марта ухапшен у Лондону на захтјев Србије.

"Ганић би морао да објасни тужилаштву, свеједно да ли у Србији, БиХ, или другдје, каква је била његова улога у акцији коју су муслиманске снаге 1994. године извеле у средњој Босни, као и оне извршене 1993. године у долини Неретве", рекао је Зеленика.

Напоменуо је да је генерал Армије БиХ Сефер Халиловић, који је био осумњичен за акцију "Неретва 1993", у којој је у селу Грабовица убијено 33 хрватска цивила, изјавио пред судом у Хагу да је "злочин у Грабовици планирао тадашњи државни врх".

"Злочин у Грабовици може се упоредити са злочином који се десио у Сребреници у којој јесте погинуло много муслимана, али међу погинулим било је доста и војника. У Грабовици, међутим, није било друге војске осим Армије БиХ која је извршила злочин над недужним и ненаоружаним цивилима", објаснио је предсједник хрватских логораша.

Ганић је овај покољ, додаје он, оквалификовао као "инцидент", упоређујући га са "сударом два аутомобила".

"То је и срамно и нехумано од човјека који је био `врх` тадашњег државног врха који је, према Халиловићевим ријечима, осмислио, организовао и провео акцију `Неретва 1993`", нагласио је Зеленика, који реакције Бошњака на Ганићево хапшење доживљава као "највећи притисак на правосудне институције".

Манипулише се, додаје он, и студентима који на улицама узвикују "Вратите нам професора", а који не знају да се "њихов професор у рату није бавио својом професијом, него је осмишљао најмонструозније злочине које је починила Армија БиХ над Хрватима и Србима".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog