Svijet

И ''Бечки дјечаци'' сексуално злостављани

БЕЧ – Двојица бивших чланова чувеног хора „Бечки дјечаци” изјавили су да су били сексуално узнемиравани, док истовремено Аустрију потресају скандали о злостављању дјеце у католичким школама.


Једна од жртава сексуалног узнемиравања, неименовани 33-годишњи хирург који сада живи у Берлину, испричао је аустријском дневном листу „Стандард” да су он и његови другови били приморавани да перу гениталије испод туша док их наставници гледају, пренијела је агенција Асошиетед прес.

Он је рекао да га је, када је имао девет година, старији члан хора током турнеје по Америци приморао на орални секс у соби.

Он је у том чувеном хору пјевао у периоду од 1985. до 1987. године.

Други некадашњи члан „Бечких дјечака”, сада 51-годишњи психолог који живи у Минхену, рекао је да му је шеф хора током двосатног путовања аутобусом руку држао на бутини.

Он је у том свјетски познатом хору пјевао од 1966. до 1970. године.

Он је испричао да је током америчке турнеје један наставник, ђаку, који није желио да једе, у аутобусу насилно отворио уста и угурао храну.

Оба бивша пјевача хора су истакли да је владала атмосфера терора и страха, а млађи од њих захтијева разјашњење стања и извињење.

Званичници „Бечких дјечака” саопштили су да ће бити спроведена истрага у вези оптужби о сексуалном узнемиравању чланова.

Хор „Бечки дјечаци”, основан 1498. године, има данас око 100 чланова између 10 и 14 година.

Подијељен је на четири хора за турнеје, који годишње изведу око 300 концерата пред више од пола милиона људи.

Други хор дјечака, њемачки „Регензбургер Домшпацен” (Врапчићи регензбуршке катедрале) био је ове седмице у жижи јавности због сексуалног и физичког злостављања.

Брат папе Бенедикта XVI, отац Георг Рацингер, који је водио хор од 1964. до 1994. године, признао је да је знао да су дјечаци ударани и да није учинио ништа да то спријечи, а како је рекао, и сам је знао некад да ошамари дјечаке.

Рацингер је затражио опрост од малишана који су били сексуално злостављани, а што, како је рекао, није знао.

Најмање 170 бивших ученика католичких школа у Њемачкој пријавило је да су били сексуално и физички малтретирани.

У Аустрији су ове седмице у јавност испливала многа сексуална и физичка злостављања дјеце у католичким школама.

Католички свештеник у источној аустријској провинцији Бургерланд поднио је оставку послије објављених оптужби да је сексуално злостављао око 20 дјечака 70-тих и 80-тих.

Почетком ове седмице, управник бенедиктанског манастира у Салцбургу признао је да је сексуално злостављао једног дјечака прије четири деценије и одмах је поднио оставку.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog