Politika

Мађарски предсједник: Однос Србије према мањинама је за примјер

ХОРГОШ – Предсједник Мађарске Ласло Шољом, оцијенио је данас у Хоргошу да је однос Србије према мањинама „за примјер”, истичући посебно културну аутономију коју уживају.


„Радује нас чињеница да у Србији мањине уживају културну аутономију и да овдје, за разлику од неких других држава гдје живе мађарске националне мањине, није правним актима забрањена употреба матерњег језика и школовање дјеце на матерњем језику”, рекао је предсједник Шољом, који је допутовао у тродневну посјету Србији, на позив Савеза војвођанских Мађара.

„Брига матичне земље за националне мањине представља јединство мађарског народа. Захваљући том јединству Мађари у дијаспори успијевају да одоле свим изазовима,„ рекао је Шољом.

Он је у Хоргошу присуствовао и пригодној свечаности која је организована поводом 12. марта - Дана тог пограничног мјеста и том приликом открио споменик оснивачу мађарске државе краљу Иштвану I.

Предсједник Мађарске ће током тродневног боравка у Србији, обићи неколико мјеста у Војводини, а у недјељу ће се састати са предсједником Србије Борисом Тадићем у Новом Саду.

Шољом је започео тродневну приватну посјету Србији на позив Савеза војвођанских Мађара (СВМ), а поводом 15. марта, највећег мађарског националног празника посвећеног револуцији из 1848-49. године.  

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog