Svijet

Израел угрозио мировне преговоре

ВАШИНГТОН – Амерички државни секретар Хилари Клинтон оцијенила је, у телефонском разговору са израелским премијером Бенјамином Нетанијахуом, да је Израел најавом о изградњи 1.600 нових станова на палестинским територијама угрозио посредне блискоисточне преговоре које је испословала администрација Барака Обаме.


Она је истакла, како је изнео портпарол Стејт департмента П. Ј. Краули, да жели да разјасни да „САД сматрају да је та најава веома негативан сигнал о приступу Израела билатералним односима и противна духу посете америчког потпредседника (Џозефа Бајдена)”, јавио је АП.

Израел је одлуку о наставку изградње на окупираним палестинским територијама објавио дан уочи Бајденовог доласка у посету, и уочи доласка у регион америчког изасланика за Блиски исток Џорџа Мичела, као и пред састанак следеће седмице у Москви такозваног квартета за Блиски исток (ЕУ, УН, САД, Русија).

Краули је истакао да САД енергично замерају и због садржаја саопштења и због тренутка његовог објављивања и додао да је Хилари Клинтон указала да то „подрива поверење и веру у мировни процес и у интересе Америке”.

План Израела о изградњи 1.600 станова у окупираном Источном Јерусалиму подрио је крхко поверење Палестинаца у искреност намера те земље, управо у тренутку када су се две стране споразумеле о обнови мировних преговора, после 14 месеци прекида.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog