Društvo

Стамболићева породица добила 250.000 евра одштете

БЕОГРАД - Супруга и дјеца бившег предсједника Предсједништва Србије Ивана Стамболића добила је од државе 250.000 евра на име одштете због свирепог убиства Стамболића и тортуре која је провођена над породицом, пише београдски дневник "Данас".


Стамболићева супруга и дјеца водили су судски спор пред Првим општинским судом у Београду за накнаду штете за претрпљене душевне боли, а одштету су добили на основу Споразума о надокнади штете.

Државни секретар у Министарству правде Србије Слободан Хомен рекао је за лист "Данас" да одлука о накнади штете почива на судској пресуди.

"Убиство Ивана Стамболића је ужасни преседан, јер је тадашњи председник Србије убио бившег председника користећи Државну безбедност и припаднике Јединице за специјалне операције. Ово је потврђено и судском пресудом. Неко је у име ове државе починио злочин и држава мора да надокнади штету", нагласио је Хомен.

Према његовим ријечима, Министарство правде сматра да је срамота да се води спор за надокнаду штете када је у питању такав преседан, а циљ је био да се на најбољи могући начин нађе брзо рјешење, како се држава не би годинама спорила са породицом Стамболић у вези са износом надокнаде.

"Износ који је Србија одредила сматрам малим и апсолутно недовољним као надокнада за све оно што је породица Стамболић преживела. Такође, она је дошла и са закашњењем од 10 година. Ипак, примерен је економској ситуацији у Србији", оцијенио је Хомен.

Стамболић је отет и убијен 25. августа 2000. године. Посљедњи пут је виђен како џогира на трим стази београдског парка Кошутњак. Чувар паркинга у Кошутњаку тврдио је да су Стамболића отеле двије особе мушког пола.

Суд је касније утврдио да су то били припадници Јединице за специјалне операције /ЈСО/ Бранко Берчек и Ненад Шаре, који су Стамболића отели уз образложење да га воде на информативни разговор, а одвезли су га на Фрушку гору.

Берчек је из пиштоља "берета", с леђа, испалио два метка Стамболићу у потиљак, затим га убацили у јаму, посули кречом, полили водом и закопали, а преко хумке ставили пањ.

Стамболићеви посмртни остаци пронађени су тек 27. марта 2003. у оквиру полицијске акције "Сабља".

Пресуда за Стамболићево убиство и атентат на Вука Драшковића 2007. године је прва правоснажна пресуда бившем команданту ЈСО Милораду Улемеку, припадницима те јединице и државне безбједности за политичка убиства.

Специфичност ове пресуде је у у томе што је у њој по први пут бивши предсједник Србије Слободан Милошевић означен као налогодавац.

У првостепеној пресуди Специјалног суда закључено је да је Улемек "поступајући по налогу Слободана Милошевића, издао наређење припадницима своје криминалне групе да убију Вука Драшковића и отму и убију Ивана Стамболића".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog