Republika Srpska

Угрожен кредитни рејтинг великих привреда

Међународна агенција за утврђивање кредитног бонитета „Фич рејтингс” упозорила је у најновијој анализи да не само Грчкој, већ и највећим привредама Европске Уније (ЕУ) пријети да остану без врхунског кредитног рејтинга.


Из елитног клуба земаља, које се сматрају најпоузданијим међу повјериоцима, могле би врло брзо да испадну Француска, Шпанија и Велика Британија које су по економској моћи у самом врху ЕУ, наводи се у анализи те угледне агенције за рејтинге, на чије се закључке позива француски лист „Либерасион”.

„Те земље морају ове године да изађу са увјерљивијим плановима за поправљање својих прекомјерних буџетских дефицита”, навела је агенција „Фич” која поменуте три државе, за сада, врједнује са највишом ознаком кредитног рејтинга ААА.

Пријети им, међутим, како указују западноевропска гласила, значајно смањење кредитног рејтинга, који одражава способност неке земље да на вријеме отплаћује своје обавезе.

Врхунски рејтинг ААА имају, такође, Њемачка, Аустрија, Холандија и Данска, које на основу тога могу најјефтиније да позајмљују новац на финансијском тржишту.

Веома висок кредитни рејтинг, који широм отвара врата на тржиштима капитала, лани је, међу земљама ЕУ, изгубила Ирска, а потом и Грчка, која је данас највећи буџетски „грешник” Уније, наводе финансијски аналитичари у Лондону.

Међу великим привредама ЕУ највише се за „поправку” својих јавних финансија мора трудити Британија, јер је буџетски минус те земље достигао готово 13 процената бруто домаћег производа (БДП), што се може упоредити са Грчком која ја лани имала буџетски мањак од 12,7 одсто вредности БДП-а.

Британији, другој највећој економији Уније, пријети да испадне из групе богатих земаља које кредитне агенције веома уважавају, а главни је разлог, како се наводи, опасно погоршање стања њених јавних финансија.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog