Republika Srpska

Реформисати финансијско тржиште ЕУ

ЛОНДОН - Њемачка, Француска, Шпанија, Луксембург, Грчка и Европска комисија (ЕК) упутиле су владама земаља чланица ЕУ заједничко писмо са „апелом да се усвоји реформа финансијског тржишта ЕУ, која ће повећати транспарентност и предвидивост његовог рада, објвила је агенција Итар Тас.


У писму се истиче да је „пријеко потребно увођење оштре контроле шпекулативних инвестиционих инстумената” првенствено специјалних вриједносних папира - кредитних дефолтних конверзија (Credit Default Swap ili CDS).

Ове вриједносне хартије представљају, у ствари, полисе осигурања за случај да влада било које земље није у стању да испуни обавезе по својим сувереним обвезницама.

Свјетско тржиште ових вриједносних хартија се од октобра прошле године налази у рукама највећих шпекулативних фондова, који су своју активност усмјерили против Грчке, намјеравајући да доведу Атину до банкрота, и да смање вриједност евра, истичу медији.

Берлин и Париз су у оквиру заједничке иницијативе предложили забрану куповине полиса осигурања, кредитних конверзија, оним инвеститорима, који прије тога нису купили државне обвезнице одређене земље.

Њемачка и Француска, истовремено, „инсистирају на регистрацији свих шпекулативних хеџ и инвестиционих фондова у Европској унији, присутних на трериторији земаља ЕУ”.

Ове структуре би тако потпале под специјалну контролу, која би омогућила детаљну информацију о свим трансакцијама финансијских институција, као и поштовање лимита вриједности трансакција.

Како је у четвртак објавио британски дневник „Фајненшл Тајмс”, амерички министар финансија Тимоти Гајтнер је Европској комисији већ упутио писмо којим се противи новој регулативи финансијског тржишта. При том је изразио забринутост да би таква реформа могла да се усмјери против интереса америчког бизниса у ЕУ.

Упркос томе, став Берлина и Париза о пооштравању контроле и повећању транспарентности финансијског тржишта, већ су подржали предсједавајућа у ЕУ Шпанија, Грчка, која је посљедњих мјесеци била на удару дјеловања финансијских шпекуланата, као и предсједавајући Еврогрупе и премијер Луксембурга Жан Клод Јункер и предсједник ЕК Жозе Мануел Барозо.

Писмо је изазвало велике несугласице унутар ЕУ, а увођењу оштрих мјера за регулисање тржишта и ограничавање пословања шпекулативних фондова најодлучније се противи Велика Британија.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog