Svijet

Лажни прилог о руској инвазији изазвао панику у Грузији

ТБИЛИСИ – Паника је завладала међу Грузијцима када је једна провладина ТВ станица објавила лажни прилог да су руски тенкови ушли у престоницу Тбилиси и да је предсједник Михаел Сакашвили убијен.


Станица „Имеди ТВ” најавила је прилог као „имитацију могућих догађаја”, али многи гледаоци то нису примијетили, с обзиром на то да је од силних позива дошло до краха у мобилним везама, а многи житељи Тбилисија истрчали су на улице.

Грузијско министарство унутрашњих послова саопштило је да ТВ прилог који није имао натпис да је ријеч о превари изазвао „велику панику”.

Један биоскоп у Тбилисију испражњен је пошто су родитељи одвукли дјецу кући, рекао је један гледалац, а пренио Ројтерс.

Руска агенција Интерфакс пренијела је флеш извјештај о „наводном”, али непотврђеном уласку руских тенкова у Тбилиси и смрти Сакашвилија, а радио станица „Ехо Москве” прекинула је програм „вијестима” из Грузије.

Користећи архиве из сукоба Русије и Грузије у августу 2008, грузијска ТВ станица је приказала напредовање руских тенкова.

Медијска кућа се касније извинила због панике коју је прилог извазвао, истичући да им је једина намјера била да прикажу „како би изгледао најгори дан у историји Грузије”.

Десестине гњевних Грузијаца окупило се испред ТВ станице гдје је опозициони политичар Нино Бурџабнадзе рекао новинарима да је шала била гнусна.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog