Društvo

НВО ''ЦПЦ'': Немамо ништа са НВО ''ХПЦ''

ПОДГОРИЦА - Контроверзна цетињска НВО ''ЦПЦ'' се оградила од било какве повезаности са ''игуманом'' Јелисејом (Лалатовићем) и његовим активностима на оснивању НВО ''ХПЦ''.


Представник НВО ''ЦПЦ-а'' Стево Вучинић агенцији Бета казао је да је Лалатовић био члан НВО ''ЦПЦ'', али да је прије неколико мјесеци искључен из те ''цркве'' због подстицања неморала, нереда и немира.

"Јелисеј Лалатовић био је дугогодишњи монах Српске православне цркве и он је са намјером послат у ЦПЦ да изазива неред, неморал и немир", рекао је Вучинић.  У НВО ''ЦПЦ'' сматрају да су Јелисејеве активности "инструиране из Београда, или неког другог међународног центра црквене моћи".

"Ми са њим немамо ништа и ограђујемо се од било каве повезаности са његовим активностима", казао је представник НВО ''ЦПЦ''.

Заједница која окупља нешто више од 400 вјерника и која се назива ''Хрватска православна црква'' представљена је у Задру.

Према ријечима њених представника, циљ је оживљање рада ''Хрватске православне цркве'' из времена Другог свјетског рата и окупљање православних вјерника који не желе да се поистовјећују са Србима.

''Игуман Јелисеј'', као један од иницијатора, оцијенио је да ће хрватска држава и јавност обнављање ''хрватске православне цркве'' доживјети као духовну потребу једног дијела становништва и у њој спознати "фактор мира".

Епархија далматинска СПЦ јуче је изразила наду да ''хрватска православна заједница'', ''због свог отворено милитантног и проусташког карактера неће моћи да буде регистрована у надлежним институцијама данашње Хрватске, која се налази пред вратима уласка у Европску унију".

Социолог религије Мирко Ђорђевић изјавио је да је формирање ''Хрватске православне цркве'' више политичко него вјерско питање и додао да се ради о наставку лоше традиције која потиче из времена ''Независне државе Хрватске'' у Другом свјетском рату.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog