Sport

Алосно и Маса најбржи у Бахреину, Шумахер шести

Двојац Ферарија, Фернандо Алонсо – Фелипе Маса, упркос прекјучерашњој промјени мотора усљед техничког квара, освојио је прва два мјеста у трци за „Велику награду Бахреина” којом је отворено 61. издање „најбржег циркуса”.


Била је то уједно и прва двострука побједа Ферарија послије око годину и по и трке у Монте Карлу. За разлику од тада за ову ће зарадити укупно 43 бода будући да се од ове сезоне примјењује нови правилник о бодовању (бодове освајају првих десет возача први 25, други 18, трећи 15, четврти 12...)

Двоструки шампион (2005. и 2006.) и дојучерашња ведета Реноа Шпанац Алонсо је на најбољи начин обиљежио свој званични деби у новом тиму. Први је прошао кроз циљ стазе „Сакир” одвезавши 49 кругова за 1:39.20,396, забиљеживши 22. побједу у каријери.

Са нешто више од 16 секунди заостатка друго мјесто освојио је Алонсов клупски колега Бразилац Фелипе Маса којем је јучерашња трка била прва након тешке повреде лијевог ока у јулу прошле године у квалификацијама за „Велику награду Мађарске” због које је имао двије компликоване операције и више од три мјесеца мукотрпне рехабилитације.

Поред Масиног повратка трку у Бахреину је обиљежио још један. Нијемац Михаел Шумахер (41), седмоструки шампион и уједно најстарији возач овогодишњег каравана, вратио се на стазу послије трогодишње паузе освојивши шесто мјесто које је донијело његовом Мерцедесу бенцу ГП осам бодова, два мање од свог „саиграча” и земљака Ника Розберга који је трку завршио на петом мјесту.

Треће мјесто освојио је шампион из 2008. Британац Луис Хамилтон у болиду Мекларен-Мерцедеса, који се на старту сезоне боље снашао од свог клупског колеге и браниоца титуле Британца Џенсона Батона који је кроз циљ прошао као тек седми.

Највеће разочарање доживио је Себастијан Фетел, један од главних фаворита за овогодишњи престо, који је упркос пол-позицији трку завршио на четвртом мјесту. До 33. круга 22-годишњи Нијемац, иначе пилот Ред Була, без већих проблема је чувао лидерску позицију али је због проблема с ауспухом почео да посустаје па су га прво претекли Алонсо и Маса у 34. кругу, а потом и Хамилтон у 38. Фетелов клупски колега Аустралијанац Марк Вебер био је осми.

Иначе, прву трку у овогодишњем шампионату у којем важе нова правилима, између осталог у току трке нема више досипања горива а сви тимови морају да имају уједначен буџет (44,5 милиона евра), завршило је 15 возача док је седам одустало. Наредна трка је 28. марта у Мелбурну за „Велику награду Аустралије”.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog