Republika Srpska

Министри финансија еврозоне о рјешењима за Грчку

ЛОНДОН – Министри финансија еврозоне ће на данашњем састанку највјероватније постићи споразум о томе како да помогну Грчкој у случају да не успије да репрограмира своје дугове, најавио је лондонски „Фајненшел тајмс”.


Међу приједлозима о којима ће се расправљати су могућност да поједине чланице еврозоне директно кредитирају Атину и усвајање система гаранција за отплату грчког дуга, најављује лист британске пословне елите.

Не очекује се, међутим, да ће министри 16 земља Европске уније које користе заједничку валуту експлицитно понудити помоћ, дјелимично зато што Грчка такву помоћ није тражила, али и због тога што се процјењује да је фискална пријетња еврозони мања него што се претпостављало у јануару и фебруару, пренио је Би-Би-Си.

Владе еврозоне, напомиње лист, сматрају да у сврху очување кредибилитета европске монетарне уније морају саме да пронађу неко рјешење за грчке економске проблеме, уместо да дозволе једној од својих чланица да се за помоћ обрати Међународном монетарном фонду.

„Фајненшел” преноси оцјену европског комесара за монетарна питања Олија Рена да евро није само монетарни, већ кључни политички пројекат Европске уније и да би зато неуспјех Грчке и еврозоне да пронађу рјешење за актуелне проблеме нанио озбиљну, а можда и трајну штету кредибилитету цијеле Уније.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog