Svijet

Службеник Пентагона формирао јединицу плаћеника

ВАШИНГТОН – Функционер Пентагона Мајкл Фурлонг формирао је јединицу плаћеника, која је учествовала у лоцирању и уништавању екстремиста у Авганистану и Пакистану, извијестио је дневник „Њујорк тајмс”.


Лист је пренио, позивајући се на владине званичнике, да је Фурлонг, пензионисани ваздухопловни официр запослен као високи цивилни функционер у Пентагону, регрутовао припаднике новоформиране јединице међу радницима приватних компанија за обезбјеђење, које често запошљавају бивше службенике америчке Централне обавјештајне агенције и бивше припаднике специјалних јединица.

Плаћеници су били задужени да у пограничним подручјима са обе стране авганистанско-пакистанске границе прикупљају податке о екстремистима и локацијама њихових логора, навео је „Тајмс”.

Неки званичници сматрају да је Фурлонг, можда, преусмјерио новац из програма за информације о Авганистану.

„Тајмс” је навео и да амерички званичници нису могли да потврде ко је одобрио Фурлонгов пројекат, као ни да ли је у досадашњим акцијама било жртава.

Фурлонгове операције су, изгледа, обустављене, а Пентагон је спровео истрагу против њега због сумње да је починио више кривичних дјела, укључујући фалсификовање уговора, пренио је Ројтерс.

„Генерално је лоша идеја ангажовати ’слободне стријелце’ да јурцају по ратној зони и изигравају Џејмса Бонда”, рекао је један функционер.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog