Društvo

Загреб: Гудурић изјавио да се не осјећа кривим

ЗАГРЕБ – Бојан Гудурић, петооптужени за убиство сувласника и новинара Национала Иве Пуканића и његовог сарадника Нике Фрањића изјаснио се данас пред Судом у Загребу да се не осјећа кривим.


Након што му је прочитана оптужница, Гудурић је изјавио да се не осјећа кривим ни по једној тачки оптужнице која га терети за убиство Пуканића и Фрањића 23. октобра 2008. године и удруживање у међународну злочиначку организацију која је у Загребу требало да убије још двије особе.

Читањем оптужнице данас је формално-правно суђење почело испочетка будући да је Гудурић до изручења из БиХ крајем фебруара био недоступан хрватском правосуђу. Он није, међутим, данас желио да одговара на питања.

Иако је у првом појављивању пред Судом након изручења Хрватској добио рок од 12 дана да припреми одбрану и изабере адвоката, Гудурића је и данас заступао адвокат по службеној дужности.

На првом појављивању пред Судом 3. марта, судија Ивана Кршул га је упозорила да неће допустити одуговлачење поступка.

У наставку данашњег суђења, одбрана и тужилаштво расправљају о томе треба ли читати исказе свих свједока будући да је суђење формално-правно почело испочетка.

Одбрана оптужених се противи читању исказа црногорског контроверзног предузетника Ратка Кнежевића који је током свједочења за убиство оптужио „дуванску мафију”, свог кума Мила Ђукановића и Станка Суботића Цанета.

Према оптужници Уреда за борбу против корупције и организованог криминала (УСКОК), Гудурић је учествовао у припреми Пуканићевог убиства, а имао је задатак да убије Пуканића снајпером уколико закаже експлозивна направа коју је у близини његовог аутомобила поставио оптужени Жељко Миловановић.

Након убиства Гудурић је побјегао из Хрватске, а тек се почетком фебруара ове године предао полицији у Бањој Луци. Пред правосудним органима БиХ изјавио је да није крив за убиство као и да вЈерује да ће у Хрватској имати поштено суђење.

Изручење Гудурића тражила је и Србија чији је држављанин, али је због тежине кривичних дЈела Суд у БиХ одлучио да га изручи Хрватској.

За убиство Пуканића и Фрањића и удруживање у међународну злочиначку организацију, поред Гудурића, оптужени су Роберт и Лука Матанић, Амир Мафалани, Жељко Миловановић и Слободан Ђуровић.

Миловановић у притвору у Београду чека почетак суђења у Србији за исти злочин, гдје је оптужен заједно с Миленком Кузмановићем и наводним финансијером и наручиоцем убиства Сретеном Јоцићем који је за то убиство наводно платио 1,5 милиона евра.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog