Republika Srpska

Бразил увео санкције Американцима

БРАЗИЛИЈА - Бразил је увео трговинске санкције САД, које подразумијевају повећање царина на увоз многих америчких производа, што ће за америчку касу значити мањак од скоро 830 милиона долара годишње.


Санкције ће остати на снази све док Америка не обустави субвенционисање домаћих произвођача памука.

Послије одбијања САД да престане са незаконитим субвенционисањем домаћих произвођача памука, вриједним неколико милијарди долара годишње, Бразил је увео трговинске санкције Сједињеним Америчким Државама.

Први свјетски извозник памука је Кина, док Бразил заузима пету позицију. САД, како тврде бразилски званичници, успјевале су да задрже друго мјесто на листи свјетских произвођача памука, јер домаћим фармерима исплаћују око три милијарде долара субвенција годишње, што Бразил сматра незаконитим нарушавањем конкурентности.

"Мом колеги Обами желим да поручим да наложи својим људима да брзо преговарају. Бразил неће конфронтацију са Америком, али желимо да Америка поштује одлуке Свјетске трговинске организације, као што ће их и Бразил уважавати и када не буду у нашу корист", рекао је предсједник Бразила Лула да Силва.

Због америчког одбијања да укине спорне субвенције, Свјетска трговинска организација у Женеви је прошле године одобрила Бразилу увођење санкција.

Повећање царина на увоз многих америчких прозвода, од свјежег воћа до аутомобила, ступиће на снагу слиједећег мјесеца, што ће за америчку касу значити мањак од скоро 830 милиона долара годишње.

Санкције остају на снази, све док САД буде нарушавао међународне трговинске прописе.

Предсједник Бразила је изјавио да није реч о политици освете, већ о томе да Бразил жели да поручи САД да, без обзира на то колико је нека држава велика или богата, све државе су суверене и требало би да буду третиране једнако и са поштовањем.

Санкције против САД су друге по величини које је у својој петнаестогодишњој историји одобрила Свјетска трговинска организација.

Најстроже казнене мјере против те земље уведене су у прошлости због великих пореских олакшица америчким компанијама које послују у иностранству.



Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog