Politika

Ограничавање финансирања странака из иностраних извора

САРАЈЕВО - Политичке странке у БиХ неће убудуће моћи да се неограничено финансирају средствима из иностранства путем разних пројеката, суштина је договора постигнутог јуче у Сарајеву на сједници Интерресорне радне групе за припрему измјена и допуна Закона о финансирању политичких странака.


Парламентарној скупштини БиХ биће понуђен приједлог којим се прецизира да се политичке странке могу финансирати само из чланарина, прихода правних и физичиких лица, прихода од имовине у власништву политичке странке, буџетских средстава те од добити од предузећа у власништву политичке странке.

Интерресорна радна група договорила је да укупан износ свих прилога политичкој странци једног физичког лица у календарској години не смије премашити осам просјечних нето плата, што је у складу са важећим рјешењем, али је укупан износ прилога за правна лица са осам повећан на 15 просјечних плата.

ХДЗ БиХ одустао је од свог приједлога да укупан износ једнократног прилога правних лица за политичке странке у једној календарској години буде лимитиран на максимално 50.000 КМ.

Предсједник Централне изборне комисије Бранко Петрић сматра да ће допуна Закона о финансирању политичких странака којом се прецизно дефинишу извори финансирања странака помоћи ЦИК-у и његовој служби за ревизију у примјени овог закона.

„Наше је мишљење да ће ово бити довољно да се појасни закон, иако је за ЦИК и парламент, као доносиоца закона, то већ било јасно“, рекао је Петрић подсјећајући да је финансирање страначких пројеката финансијама из иностранства својевремено добило верификацију у Суду БиХ.

Он је увјерен да ће нова формулација онемогућити заобилажење закона.

Оцијенивши да постојећи закон о финансирању политичких странака није најбољи Петрић је констатовао да у вријеме пред расписивање избора није могуће донијети значајније промјене.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog