Svijet

Казахстан: 37 погинулих у пополавама

АСТАНА – Број жртава поплава, које су прошле седмице уништиле једно село близу финансијског средишта Алмати у Казахстану, попео се на 37, саопштио је замјеник премијера Асет Исекешев.


„Према прелиминарним подацима Министарства за ванредне ситуације, до сада је нађено 37 тијела”, рекао је Исекешев, пренио је Ројтерс.

Вода од отопљеног снијеега са брдовитог терена поплавила је прошлог петка најмање два насељена места, Зилбулак и Кизил-Агаш, одакле је евакуисано око 4.000 људи.

Поплава је проузроковала клизишта, однијела мост на аутопуту који повезује Алмати са источним градом Оскемен и уништила двије бране северно од Алматија.

Предсједник Казахстана Нурсултан Назарбајев наредио је влади да покрене истрагу о рушењу бране и да се приведу они који су за то одговорни.

Министарство унутрашњих послова након тога је привело пет званичника, међу којима је градоначелник Кизил-Агаша, мјеста које је потпуно уништено када је оближња брана попустила.

Прољећне поплаве су честе у централној Азији, али нагли раст температуре послије таласа обилних сњежних падавина само је погоршао проблем ове године.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog