Svijet

И запад каже: Грузијци, то је превише

ТБИЛИСИ – Западне силе осудиле су лажни извјештај једне грузијске телевизије према коме су руски тенкови ушли у грузијску престоницу Тбилиси и убили грузијског предсједника Михаела Сакашвилија, оцјењујући да је он продубио разлике на политичкој сцени Грузије.


„Изгледа да је то створило још дубље унутрашње политичке подјеле. Могуће је чак да је то била и намјера”, оцијенио је специјални изасланик ЕУ за јужни Кавказ Питер Семнибај.

Он је додао да то није допринијело стабилности у Грузији и региону.

Станица „Имеди ТВ” емитовала је 20-минутни прилог који је најавила као „имитацију могућих догађаја”, али многи гледаоци то нису примјетили, с обзиром на то да је од силних позива дошло до краха у мобилним везама, а многи житељи Тбилисија истрчали су на улице.

Користећи архиве из сукоба Русије и Грузије у августу 2008, грузијска ТВ станица је приказала напредовање руских тенкова.

Медијска кућа се касније извинила због панике коју је прилог изазвао, истичући да је једина намјера била да прикаже „како би изгледао најгори дан у историји Грузије”.

ТВ станица „Имеди”, коју води блиски савезник Сакашвилија, није сакрила чињеницу да је прилог настао као одговор на одвојене сусрете двоје опозиционих лидера, Зураба Нугајделија и Нино Бурџанадзе са руским премијером Владимиром Путином, крајем прошле године и овог мјесеца. Грузијска опозиција је саопштила да је влада иза тог извјештаја ТВ „Имеди”, што је портпарол владе одбацио као „апсурдно”.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog