Politika

Британски амбасадор: Србијо, колика ти је површина и број становника

БЕОГРАД – Британски амбасадор у Београду Стивен Вордсворт изјавио је данас да се од Србије не тражи да призна независност "Косова", али да Београд мора да успостави неки модел сарадње са Приштином.


Амбасадор Вордсворт је истакао да је ЕУ више пута поновила да не тражи од Србије да призна "Косово" и да то остаје њен став.

Међутим, додао је он, реалност са којом Србија треба да се суочи је да су 22 земље чланице ЕУ признале независност "Косова" и да се то неће промијенити, због чега је потребно да се пронађе начин да та чињеница не постане препрека на путу Србије ка ЕУ.

Оцијенивши да је Србија направила напредак, а и због тога што је поднијела захтев за добијање статуса кандидата за чланство, британски дипломата је указао да се сада појављују нека нова питања.

Он каже да је за сам процес интеграције Србије важно ријешити „физичка питања” као што су колика је површина Србије и колико има становника.

Јер, додао је, ако се министри ЕУ сложе о том захтјеву овог љета и прослиједе га Европској комисији на усвајање, Комисија ће упутити Београду свеобухватан упитник, који садржи преко 2.000 питања, међу којима ће управо бити површина земље и број становника.

Британски амбасадор је притом указао да је добро што је претходна влада премијера Коштунице, када је преговарала о Споразуму о стабилизацији и придруживању са ЕУ, прихватила да се тај споразум не односи на "Косово", које је под управом Уједињених нација у складу са Резолуцијом 1.244 Савјета безбједности.

Оно што је неопходно за Србију и "Косово" то је сарадња, сматра британски амбасадор. Зато је важно да се пронађе модел те сарадње. Он сам је споменуо пример двије Њемачке, или Ирске и Сјеверне Ирске.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog