Svijet

Гугл затвара страницу на кинеском?

ВАШИНГТОН – Највећи свјетски веб претраживач „Гугл” највероватније ће затворити своју страницу на кинеском, објавио је „Волстит џорнал” (WSJ), оцјењујући да ће тиме бити „уклоњен један од последњих великих страних играча с најмногољуднијег и најбрже растућег Интернет тржишта на свијету.


Позивајући се на извор упознат са ситуацијом, WSJ је објавио да ће „Гугл” повући тај потез у неколико наредних седмица.

Кинеске власти су у петак саопштиле да ће „Гуглова” Интернет страница на кинеском вјероватно бити затворена и да ће, ако се то догоди, портали с вијестима моћи да користе само службене оцјене о ситуацији, а неће смјети да објављују вијести из било којих других извора.

У међувремену, „Гугл” и кинеске власти су у преговорима о томе како би највећи свјетски претраживач могао да настави пословање у Кини, ако остане код најаве да ће престати да поштује кинеске захтјеве за цензуру на својој страници „Google.cn”.

Преговори су на мртвој тачки, а наде „Гугла” да ће моћи да ради без „филтрирања” резултата претраживања су све мање, наводи WSJ.

Кинески министар индустрије и информатичке технологије Ли Јиџонг је у петак изјавио да би престанак филтрирања представљао, „неодговорно” понашање и упозорио да америчка компанија „мора да сноси посљедице” ако буде кршила кинеске прописе.

Његови су коментари повећали очекивања да ће кинеске власти присилити „Google.cn” на затварање, ако не пристане на цензурисање.

„Гугл” држи око 36 одсто тржишта Интернет претраживања у Кини, вриједног 288,6 милиона долара. Локални претраживач „Баиду” има 58 одсто.

Затварање „Гуглове” странице на кинеском оставило би Интернет у Кини, која има око 400 милијуна корисника свјетске мреже, уз дневни пораст од 250.000 њих, готово у цјелости под доминацијом локалних претраживача, што би, како наводи лист америчке пословне елите, помогли настојањима кинеске владе да контролише информације доступне корисницима.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog