Politika

У извјештају Ештонове, РС подебљано

ЊУЈОРК - Високи представник ЕУ за спољну политику Кетрин Ештон у свом извјештају УН пише да је Република Српска (РС) прекршила више анекса Дејтонског споразума, те да су политички лидери из РС повремено доводили у питање интегритет БиХ и повлачили питање могућности сецесије.


Према њеним наводима, РС је наставила бити кључни проблем, а довођење Дејтонског мировног споразума у питање постало је чешће.

Кетрин Ештон је оцијенила у извјештају да је политичка ситуација у БиХ све гора, али је за безбједносну ситуацију рекла да је стабилна и да ће таква остати упркос могућем наставку политичких тензија и националистичкој реторици.

У редовном тромјесечном извјештају УН, Кетрин Ештон је истакла да је врло мало напретка постигнуто у кључним реформама, посебно у односу на пет циљева и два услова Савјета за провођење мира за затварање ОХР-а.

”Штавише, политичка ситуација наставила се погоршавати. Дошло је до пада у комуникацији између политичких лидера, заједно са порастом разједињујућих изјава из РС, те међуетничким несугласицама у Федерацији БиХ”, навела је Кетрин Ештон у извјештају.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog