Svijet

Ванредно стање на Фиџију, због циклона

СУВА - На острвима Фиџи данас је проглашено стање природне катастрофе након проласка снажног циклона "Томас" који је уништио више кућа и приморао 17 000 људи на евакуацију, а власти страхују да има и страдало.


До сада је регистрована само једна жртва циклона, дјевојка коју је однио талас на острву Вануа Леву.

"Власти страхују да има жртава, али још не могу да потврде колико", изјавио је директор Националне канцеларије за природне катастрофе Паџилиаи Добуи.

Он је додао да је комуникација у прекиду па је тешко провјерити број жртава.

Циклон "Томас" праћен ударима вјетра чија је просјечна брзина достизала 175 километара на час у мору је проузроковао таласе који су достизали висину од 7,2 метара због чега су бродови позвани да избјегавају ову зону.

"Очекује се да ће у наредних 12 часова циклон достићи максимум и да ће почети да слаби", изјавио је јутрос Раџендра Прасад, шеф метеоролошке службе

Два главна острва Вити Леву и Вануа Леву највише су погођени циклоном који се креће ка истоку, гдје су већ поплављена два села на острву Лакева.

Више хиљада људи који су приморани на евакуацију смјештени су прихватне центре. Евакуисано је укупно 17 000 људи углавном из сјеверног дијела архипелага гдје је циклон оштети бројне куће и проузроковао поплаве.

Дрвеће је пало на путеве и електричне каблове, а комуникација са малим оближњим острвима је у прекиду. Школе и јавне установе су данас затворене.

На архипелагу Фиџи, у јужном Пацифику живи нешто мање од милион становника.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog