Svijet

Украјина и законом против НАТО

КИЈЕВ - Нова украјинска владајућа коалиција у парламенту објавила је да ће усвојити закон против уласка Украјине у војне алијансе, попут НАТО-а.


У саопштењу објављеном у скупштинским новинама, владајућа парламентарна коалиција подржала је предсједника Виктора Јануковића који је рекао да ће новим законом "бити очуван несврстани статус Украјине".

Тим законом ће бити поништена једна од главних иницијатива Јануковићевог претходника, прозападно оријентисаног Виктора Јушченка, који се од доласка на власт после Нарандћасте револуције 2004. борио за улазак Украјине у НАТО.

Иако његови напори никад нису наишли на јавну подршку у Украјини, успио је да разгневи Русију, која се оштро противила могућем уласку Украјине у западну војну алијансу.

Украјинска опозиција је одмах реаговала на саопштење владајуће коалиције оснивањем заједнићког фронта за борбу против Јануковића и његових присталица у парламенту.

"Данас смо основали удружење опозиционих партија. Оно ће нам омогућити да координирамо наше напоре, дајући нам могућност да заштитимо Украјину и њен демократски пут", рекла је опозициона лидерка Јулија Тимошенко, која је изгубила од Јануковића на прошломјесећним предсједничким изборима.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog