Društvo

Шест година од мартовског погрома на Косову и Метохији

БЕОГРАД - Његова светост патријарх српски Иринеј служиће данас у Саборној цркви у Београду парастос жртвама мартовског погрома прије шест година на Косову и Метохији.


Парастос ће бити служен у свим храмовима Српске православне цркве у земљи и свијету.

На данашњи дан 2004. године почео је погром који је трајао 48 часова, а у коме је порушено и спаљено 35 српских православних цркава и манастира на Косову и Метохији и погинуло 19 људи.

Парастос поводом страдања Срба и српских светиња на Косову и Метохији патријарх Иринеј служиће послије литургије, која почиње у 7.30 часова, речено је у Српској патријаршији.

Умировљени епископ захумско-херцеговачки Атанасије, администратор Епархије рашко-призренске и косовско-метохијске, служиће помен жртвама мартовског погрома у храму Светог Николе у Косову Пољу са почетком у 12.00 часова, саопштено је из те Епархије.

У оквиру сјећања на мартовски погром патријарх Иринеј отвориће вечерас у Светосавском дому на Врачару, изложбу копија и реплика фресака са Косова и Метохије под називом "Да се не заборави".

Осим у Београду, изложба, која садржи радове дипломираних сликара и конзерватора, као и студената Високе школе - Академије СПЦ за уметности и консервацију, биће отворена на још пет локација у Србији и у Републици Српској.

Назив изложбе "Да се не заборави" потиче од прве изложбе којом је обиљежена годишњица погрома Срба на Косову и Метохији, 17. марта 2005. године, а коју је у Галерији фресака у Београду, отворио тадашњи патријарх српски Павле

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog