Svijet

Грчка: Радници на улици, а у анкети подржавају мјере?!

АТИНА – Грчка полиција растјерала је сузавцем групу од око 30 насилних људи, који су се одвојили од демонстраната који су у центру Атине демонстрирали против плана штедње, који је социјалистичка влада усвојила почетком мјесеца, са циљем изласка из буџетске кризе.


Око 15.000 демонстраната прошетало је до зграде парламента, носећи транспаренте на којима је писало "ми нећемо да плаћамо за кризу" и "повуците мјере".

"Група од око 30 људи гађала је каменицама и флашама полицију која је на то одговорила сузавцем", изјавио је један званичник полиције, додајући да је двоје људи привредено.

Синдикати и љевичарске партије противе се плану штедње који обухвата повећање пореза на додату вриједност и замрзавање плата у јавном сектору.

Резултати испитивања јавног мњења показују да већина грађана подржава ове мјере.

Међународна агенција за рејтинге "Стандард енд Пурс" (С&П) дала је подршку напорима грчке владе да земљу извуче из дужничке кризе која је уздрмала читаву зону евра.

У извјештају С&П се истиче да ће Грчкој, без обзира на нове мјере, бити тешко да у потпуности оствари свој план консолидације и да смањи дефицит на 5,6 одсто БДП у 2011. и на 2,8 одсто БДП у 2012. години, уколико не усвоји додатне мјере током наредних година.

Према прогнози С&П, економија Грчке ће ове године наставити да слаби и пад реалног БДП ће износити четири одсто.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog