Svijet

Државни тужилац САД: Бин Ладен може пред суд, али мртав

ВАШИНГТОН – Амерички државни тужилац Ерик Холдер изјавио је да вођа терористичке организације Ал Каида Осама бин Ладен никада неће бити изведен пред амерички суд, јер неће бити ухваћен жив.


Холдер је одлучно одбацио критике републиканских чланова Одбора за намјену средстава Представничког дома америчког Конгреса, који сматрају да је превише опасно да се осумњиченима за терористичке активности суди пред савезним цивилним судовима како је Холдер предложио, јер би терористи на тај начин добили бројна права.

Холдер је, међутим, терористе упоредио са озлоглашеним масовним убицом Чарлсом Менсоном, који се налази на одслужењу доживотне затворске казне, предвиђајући да ће се права у овом случају вјероватно „прочитати тијелу Осаме бин Ладена, а не лидеру Ал Каиде као затворенику”, јавио је АП.

„Могућност да он буде ухваћен жив је минимална. Или ћемо га убити ми или ће то учинити његови људи како га ми не бисмо ухватили”, истакао је амерички државни тужилац.

Терористи на суду имају иста права као Менсон или било који други масовни убица, рекао је Холдер, наглашавајући да то не значи да ће се према њима поступати благонаклоно.

Међутим, републиканац Џон Калберсон је рекао да поређење терориста са Менсоном показује да администрација Барака Обаме не схвата жељу америчке јавности да се терористи третирају као непријатељски борци, а не као криминалци.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog