Politika

Политичари из Србије о Додиковом приједлогу за Косово

Политичари из Србије не слажу се са ставом премијера РС Милорада Додика да је подјела Косова једино реално одрживо рјешење које би могло да буде прихватљиво за Србе и Албанце.


Према ријечима Додика, Србија не смије да дозволи да због Косова буде заробљена још 50 година, и да је он у позицији албанских руководилаца, сјевер Косова понудио би за разграничавање са Србијом.

 

Посланици у Скупштини Србије, као и лидери Срба са Косова, одбацују овакву могућност, наводећи да је за њих једино прихватљиво рјешење Косово и Метохија у саставу Србије.

Посланик Нове Србије Мирослав Маркићевић каже да не може ни да замисли подјелу Косова.

"За нас је цијело Косово Србија и нема говора о било каквим подјелама. Лако је Додику да прича о подјели Косова, иако не спорим да је велики Србин, али треба отићи у Грачаницу, Штрпце па њима тамо предложити тај план подјеле да видимо шта ће да кажу. Како било ко може да замисли да Дечани не буду дио Србије", пита Маркићевић.

И Милош Алигрудић, шеф посланичке групе ДСС у Скупштини Србије, наводи да су Косово и Метохија саставни дио Србије и да подјела територије јужне српске покрајине на српски и албански дио не долази у обзир.

"Подјела је неприхватљиво рјешење. Уставом наше земље Косово и Метохија су саставни дио Србије "поручује Алигрудић.

Према ријечима портпарола СПС Ђорђа Милићевића, за њих је једино реално рјешење оно што Србија тренутно ради по питању Косова и Метохије.

"Питање Косова треба да се ријеши дипломатским путем, да Резолуција 1244 Савјета безбиједности УН буде основ за то рјешење. За нас је једини прихватљив пут државна политика коју Србија води, а то је одбрана националног интегритета и територијалног суверенитета и ЕУ.

Не слажу се ни Тадићеви

Јелена Триван, посланик и портпарол ДС, подсјећа да је српска државна политика по питању Косова и Метохије јасно дефинисана и самим тим сва друга рјешења и алтернативе нема потребе ни коментарисати.

С друге стране, Жељко Ивањи из редова Г17 плус каже да ћемо најбоље рјешење видјети послије пресуде Међународног суда правде у Хагу и да је до тада свака оцјена сувишна
Лидер Срба са Косова Марко Јакшић каже да је Додикова изјава неозбиљна и да Косово не може да се дијели.

"Идеје око подјела су старе и ми на то не смијемо да пристанемо. Како да се одрекнемо Дечана, Пећи? Та изјава о подјели Косова, да Србима припадне сјеверни део, неприхватљива је за нас који живимо овдје.

Милан Ивановић, лидер Српске листе за КиМ, каже да сјеверни дио Косова чини 11 одсто површине КиМ и да било какав разговор на ту тему не може да буде у нашем интересу.

"И у Ђинђићево вријеме био је један од приједлога о српском и албанском ентитету. Међутим, ова подјела на линији ријеке Ибар је неприхватљива, Срби имају катастарско власништво над земљом по цијелом Косову.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog