Politika

Комисија Владе Хрватске: ''ХПЗ'' није евидентирана и не подржавамо је

ЗАГРЕБ - Комисија Владе Хрватске за односе с вјерским заједницама саопштила је, поводом најаве обнављања ''Хрватске православне цркве'' која је постојала за вријеме'' Независне државе Хрватске (НДХ)'', да неће подржати усташтво, "као што га никада до сада није подржавала".


Министар културе Хрватске и предсједник Комисије Божа Бишкупић је у саопштењу навео да је Комисија увијек осуђивала усташтво и било какве покушаје у том смијеру, и да не подржава никаква удружења или организације које би заговарале идеологију из времена НДХ, пренијели су хрватски медији.

Такође, министар Бишкупић истиче да ''Хрватска православна заједница'' није евидентирана, нити је Комисија подржава, "као што не подржава нити један облик екстремизма".

У саопштењу се наглашава да Комисија има јако добре односе са свим вјерским заједницама, па тако и са Српском православном црквом (СПЦ).

Влада је, подсјетио је Бишкупић, са СПЦ потписала "Уговор у којем су регулисана многа питања од подручја васпитања, науке, образовања, душобрижништва до обезбјеђивања материјалних услова за вјерско деловање, а све у циљу узајамне сарадње за добробит свих грађана".

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog