Svijet

Бразилски предсједник сања палестинску државу

ТЕЛ АВИВ, РАМАЛА – Предсједник Бразила Луис Ињасио Лула да Силва изразио је подршку палестинској борби за независност и стварање палестинске државе, током посете Рамали, на Западној обали.


„Сањам о независној и слободној Палестини која живи у миру на Блиском истоку. Вјерујем да ће Палестинци и Израелци дијелити земљу својих предака”, рекао је Да Силва, изразивши жељу да одигра већу улогу у блискоисточној дипломатији.

Бразилски лидер је данас посјетио и гроб палестинског предсједника Јасера Арафата, гдје је положио вијенац, упркос критикама Израела, који је посјетио прије одласка у Рамалу.

Израел данас није реаговао на његов гест, али је у уторак шеф израелске дипломатије Авигодор Либерман бојкотовао састанке с Де Силвом и његов говор у Кнесету (парламенту) јер бразилски предсједник није обишао гроб оснивача ционизма Теодора Херцла у Јерусалиму. У кабинету бразилског предсједника је речено да то уопште није било у плану.

Палестински предсједник Махмуд Абас је на заједничкој конференцији за штампу са Де Силвом поновио захтјев да Израел замрзне сву изградњу у јеврејским насељима на окупираној Западној обали, укључујући и источни Јерусалим.

„Пошто су Палестинци испунили своје обавезе из привремених споразума, Израел треба да уради исто”, рекао је Абас, истакавши да је „најважније у томе замрзавање активности у (јеврејским) насељима на свим палестинским подручјима, укључујући Јерусалим”.

Палестинци инсистирају да се те обавезе испуне како би могли да почну индиректни преговори, додао је Абас.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog