Politika

Скупштина збринула сенаторе

БАЊА ЛУКА - Народна скупштина Републике Српске усвојила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о Сенату РС, према којем ће сенатори убудуће имати право на накнаде.


Овај нацрт закона подржала су 43 посланика, четири су била против, док је 25 било уздржано.

Новина је и што Нацрт прописује да је предсједник РС члан Сената од избора на функцију предсједника и да то остаје и након престанка обављања функције предсједника.

Према садашњем закону предсједник Српске предсједава сједницама Сената, а није члан ове институције.

Сенатори Српске, који су до сада радили без икаквих накнада, сада ће их добијати по одржаној сједници да би могли покрити трошкове смјештаја и превоза.

Накнада се утврђује одлуком предсједника РС на почетку календарске године према буџету за ту годину.

У овогодишњем буџету обезбијеђена су средства за ове намјене, и то за сенаторски додатак 457.150 КМ и за порезе и доприносе 190.000 КМ.

Генерални секретар службе предсједника РС Синиша Каран рекао је да би сваки покушај деградирања сенатора и Сената истовремено представљао и удар на Устав и саму РС.

"На основу процјене активности Сената за 2010. годину већ се сада може рећи да ће остати 270.000 до 300.000 КМ, а могуће су и веће уштеде", рекао је Каран посланицима, образлажући нацрт закона.

Сенат тренутно има 41 члана, а међу њима су представници српског, хрватског и бошњачког народа и из реда осталих, а ово тијело може бројати 55 чланова и састаје се два до четири пута годишње.

Посланик СНСД-а Урош Гостић рекао је да ће клуб СНСД-а подржати овај Наврт закона, али да је потребно прецизније формулисати питање новчане надокнаде сенаторима.

Посланик СДС-а Огњен Тадић рекао је да је Нацрт закона неприхватљив за СДС, јер није усклађен са Уставом РС.

Тадић се заложио за потребу да се сенаторима упути питање шта мисле о Сенату као тијелу, с обзиром да се овај закон тренутно усваја у форми нацрта.

Мухарем Мурселовић из Странке за БиХ сматра непотребним усвајање овог закона, наводећи да за десет година није осјетио никакву улогу и корист од Сената РС.

Шеф посланичког клуба ДНС-а Драгутин Родић сматра да треба уредити односе унутар ове институције и да сенаторима треба исплаћиваати накнаде по учешћу на сједницама Сената.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog