Svijet

Велики протест подршке Берлусконију

РИМ – Више десетина хиљада људи окупило се у Риму на скупу подршке партији италијанског премијера Силвија Берлусконија уочи регионалних избора крајем овог мјесеца.


Скуп је првобитно сазван као подршка партији Народ слободе пошто њеним члановима нису прихваћене кандидатуре због прекорачења рока за њихово подношње.

Данашњи скуп је, међутим, добио нови значај пошто је Берлускони оптужен у новој истрази која се тиче притисака на државну италијанску телевизију РАИ.

Берлускони је, према наводима због којих је покренута истрага, вршио притисак на РАИ и владину агенцију за комуникације да укину телевизијски шоу ненаклоњен италијанском премијеру. Берлускони је то негирао.

У италијанским медијима доминирају вијести о истрази уочи гласања 28. и 29. марта.

Берлускони је у обраћању присутнима, међу којима су били и министри владе и кандидати на регионалним изборима, критиковао опозицију лијевог центра и поручио да жели да сачува слободу и демократију у Италији.

На бини је био постављен и нови слоган партије Народ слободе „Љубав побјеђује мржњу и завист”, који је усвојен пошто је крајем године један човек Берлусконија напао металном статуом, репликом Миланске катедрале.

Организатори су предвидјели да ће се на скупу окупити најмање пола милиона људи. За сада нема полицијске процјене посјећености скупа, али су Берлусконијеве присталице испуниле трг Сан Ђовани.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog