Svijet

Груевски би што прије да ријеши спор са Грчком

БРДО КОД КРАЊА – Македонија, чак више него Грчка, жели да питање имена те земље буде сто прије ријешено и да оно буде прихватљиво за обе државе, рекао је на Брду код Крања македонски премијер Никола Груевски.


„Македонија жели да пронађе рјешење спора око имена чак више него Грчка, јер је Грчка чланица НАТО и ЕУ, а ми нисмо. Земља нам је блокирана. Желимо да постигнемо рјешење, не само због добросусједских односа, већ и због блокаде”, рекао је премијер Груевски по завршетку конференције о Западном Балкану.

„Разумљиво, рјешење не треба да створи додатне проблеме који би негативно утицали на целокупну атмосферу. Оно треба да буде прихватљиво за обе државе”, додао је Груевски.

На скупу на Брду код Крања, којем нису присуствовали предсједник Србије Борис Тадић и већина европских представника, поред Груевског, у македонској делегацији налазили су се и потпредсједник владе за европске интеграције Васко Наумовски и министар спољних послова Антонио Милошоски.

Разлог за спор између Атине и Скопља, који траје 19 година, је противљење Грчке уставном имену свог сусједа Република Македонија, јер тај назив носи једна од грчких покрајина.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog