Politika

Јеремић о конференцији у Словенији

БЕОГРАД – Министар спољних послова Србије Вук Јеремић оцијенио је да јучерашњи скуп лидера Западног Балкана на Брду код Крања није био добро организован и да је био неуспјешан.


Јеремић је на Радиотелевизији Србије рекао да је конференција, којој није присуствовао предсједник Србије Борис Тадић због учешћа премијера Косова Хашима Тачија, „и поред свих уложених напора, на крају имала учинак који је далеко испод свих очекивања”.

„Борба за очување уставног поретка, борба за очување територијалне цјеловитости била је далеко важнија од учешћа на неформалном, и, нажалост, не нарочито добро осмишљеном и организованом скупу. Није велика штета зато што је овај скуп доживео неуспјех, било би добро да је био успјешан, али биће прилика у будућности”, казао је он.

Шеф српске дипломатије је казао да је Србија тражила да се поштују договор и раније утврђена правила. Србија је тражила да Косово на међународним скуповима учествује према Резолуцији 1244 Савјета безбиједности УН, а не као независна држава.

„То домаћини, нажалост, нису били у прилици да испуне и под таквим околностима није било за очекивати да се тамо појави предсједник Србије и највиши званичници ЕУ”, рекао је Јеремић.

Јеремић је казао и да је било притисака да Србија учествује на конференцији на Брду код Крања.

„Неки (притисци) су били чак и јавни, неки од њих су били, могу да кажем, с оне стране пристојности, али ми имамо своју јасну позицију од које не можемо да одустанемо”, рекао је Јеремић.

Јеремић је казао да ће Србија наставити регионалну сарадњу која је „изузетно важна”.

„Ми желимо најбоље могуће односе са свим сусједима, али Косово није и неће бити наш сусјед. Косово је саставни дио Србије”, рекао је Јеремић.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog