Društvo

Чешки амбасадор посјетио Пале

ПАЛЕ - Чешки амбасадор у БиХ Томаж Суњог изјавио је данас након састанка са начелником општине Пале Слободаном Савићем да су чешке фирме заинтересоване за сарадњу са општином Пале.


Суњог је навео постоји жеља и средства чешких фирми које би улагале у области заштите човјекове околине, пољопривреде и туризма, додавши да су велике могућности инвестирања у туризам, јер је Јахорина један од љепших скијашких центара у региону.

У разговору двојице званичника је помињана сарадња Пала са неким од градова у Чешкој, као и могућности да се путем чешке Амбасаде реализују неки од развојних пројеката, као што су заштита човјекове околине, производња здраве хране, заштити ваздуха и пречишћивачи воде.

"Разговарали смо и о спорту и спортским могућностима, представљени су нам планови за изградњу спортске дворане и друге активности", рекао је чешки амбасадор и додао да је то област која треба да се развија, јер су Пале град младих и универзитетски центар.

Суњог је подсјетио да је Чешка ранијих година подржала пројекте обиљежавања туристичких путева и изградњу мањих туристичких објеката, оцјењујући да се у тој области може постићи конкретна сарадња.

Он је нагласио да је разговарано и о туристичкој пропаганди како би се Чеси могли више информисати о долацима и посјетама туристичких атракција које се овдје нуде.

Савић је истакао да је данас разговарано о многим питањима битним за општину посебно о оним везаним за развој туризма, те да је чешког амбасадора упознао и са пројектом оживљавања старе туристичке пруге до Сарајева, изградњи гондоле до Јахорине и завршетку пута до Месића.

Он је рекао да су Пале на европском путу наишле на подршку и разумијевање, те да општина чини све како би постала дио европске заједнице и брже дошла до европских фондова.

Генерални секретар Европског покрета у БиХ Предраг Праштало рекао је да је ово седми амбасадор који је у организацији Европског покрета посјетио Пале и да ће и убудуће организовати овакве састанке.

Праштало је истакао да је општина Пале један од бољих партнера Европског покрета и да јој је циљ максимално отварање према европским интеграцијама, што је заједнички интерес.

"Наш циљ је да препознамо добре локалне заједнице како би смо им помогли да се сви што брже прикључимо ЕУ", рекао је Праштало и додао да ће врло брзо организовати и нове састанке, јер сматра да је партнерство са европским градовима добар пут бржег прикључења БиХ ЕУ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog