Politika

Тадић: Како је Шпирић "признао Косово"

На регионалној конференцији на Брду код Крања је усвојена Декларација у којој се, у заједничкој изјави наводи да ''све присутне земље и њихови лидери позивају ЕУ да поспјеши улазак свих ових земаља у ЕУ''.


''На овај начин потпуно непотребно и, рекао бих, несрећно, представници БиХ, што је најгоре кроз особу која представља српски кадар, учествују у потврђивању настојања једног броја земаља предвођених САД да дио Србије добије статус државе да та творевина једног дана нађе своје мјесто у ЕУ'', нагласио је потпредсједник СДС, Огњен Тадић, на данашњој конференцији за новинаре у Бањој Луци.

СДС је безброј пута јавно истакла да БиХ никада неће признати самосталност Косова, а то се могло чути и од представника СНСД.

Међутим, у Декларацији, која је доступна на сајту Владе Словеније, ''лидери'' сих присутних ''земаља'' су се обратили Европској унији заједнички.

Тадић је изразио чуђење што лидер СНСД Милорад Додик овај пут није имао чврст државнички став какав је имао по питању промјена у Суду БиХ које су се тицале и њега.

Из ова два примјера, Суда БиХ и састанка на Брду код Крања, се види да СНСД моћ РС користи само када је у питању интерес СНСД, сматра Тадић.

''Нажалост, само понекад када је у питању интерес РС, и никада када је у питању интерес цјелокупног српског народа'', констатовао је он.

Додатно оптерећење у односима са Србијом представља и чињеница да се на дневни ред Скупштине Србије покушава уврстити декларација, којом се на начин који није прихватљив за РС, покушава дати оцјена догађаја с краја рата.

Стиче се утисак да Србија мисли да ''њихов пут у ЕУ, води преко Сарајева'':

''Ништа што учини Београд неће задовољити захтјеве Сарајева. Ту краја удовољавању нема, а ако то мисле онда морају знати да никада неће ући у ЕУ, ни они ни РС. Онај ко није способан све да подреди чињеници да су Београд и Бања Лука два града један другом најближа, тај и краткорочно и дугорочно ради против интереса и РС и Србије'', оцијенио је Тадић.

Он је изразио и незадовољство изјавама предсједника Србије у вези са случајем Ејупа Ганића.

''Ова три снажна догађаја која сам навео говоре да односи између Београда и Бање Луке нису какви треба да буду, да то нису односу засновани на разумијевању'', подвукао је Тадић и позвао званични Београд и Бању Луку да се хитно договоре и усагласе око важних питања јер је неприхватљиво да грађани РС и Србије буду таоци њихових неспоразума и неразумијевања.

Коментаришући тврдње лидера СНСД-а Милорада Додика да је вратио достојанство РС, Тадић је казао да су то неутемељене тврдње којима се читава прича жели вратити на то да, како је рекао, ''ми Срби оптужујемо једни друге''.

''Додик за такве разговоре нема саговорнике у СДС, јер је ово генерација политичара која није чинила ништа од онога што би јавност могла да јој замјери. Неки ће рећи, наравно да су вратили достојанство када су га они и узели 1998. године и у том смислу би било добро да врате и оно друго што су узели – новац из буџета РС'', поручио је потпредсједник СДС Огњен Тадић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog