Društvo

Додик преко видео линка: Образовање важно као енергетика

БАЊА ЛУКА – Образовање ће бити уврштено у десетогодишњу стратегију развоја, равноправно са енергетиком, рекао је данас на презантацији видео-конференције у Министарству просвјете и културе предсједник Владе Републике Српске Милорад Додик.


Додик је рекао да укупна друштвена, институционална и политичка пажња мора бити усмјерена ка дизању квалитета наставе, те да из друштвеног бруто производа или буџета мора бити загарантовати дио средстава и за образовање.

"Морамо напустити менталитет који говори - завршили смо школу и тиме престали да се образујемо. Морамо се перманентно образовати, све док смо радно способни, јер само они који тако поступају могу да рачунају да иду у корак с временом и да су партнери, а не поданици", рекао је Додик новинарима у Бањој Луци.

Према Додиковим наводима, за пројекте у образовању из Развојног програма РС издвојено око 80 милиона КМ, изграђено десет нових и реконструисано 56 школа, а плате запослених у просвјети повећане за 100 одсто.

Обраћајући се ученицима и наставницима осам школа из РС, на којима су постављани видео пунктови за одржавање видео-конференција, Додик је обећао да ће Влада Српске настојати да се у свакој општини у бар једној школи постави видео пункт за комуникацију са Министарством просвјете и културе.

Захваљујући видео-конференцији данас из Министарства просвјете и културе путем видео линка успостављена је видео и аудио комуникација са Републичким педагошким заводом РС и школама у Бањој Луци, Добоју, Бијељини, Приједору, Зворнику, Требињу, Палама и Фочи.

Путем видео-конференције одржаваће се састанци и семинари за наставнике и ненаставно особље.

Реализацију пројекта видео-конференције технички је помогла компанија "Ланако" из Бањалуке, а компанија М:тел је обезбиједила 70 одсто попуста на цијену одржавања видео и аудио везе.

За пројекат видео-конференције из Развојног програма РС обезбијеђено је 95.000 КМ.

Министар просвјете и културе РС Антон Касиповић рекао је да успостављање видео-конференције у Министарству просвјете и културе, Републичком педагошком заводу, те у осам општина широм РС обезбјеђује квалитетнију сарадњу и комуникацију међу школама, те школа и наделжних институција, а смањује и трошкове организовања скупих семинара.

"Већ имамо спреман програм едукација који радимо са Републичким педагошким заводом", рекао је Касиповић и додао да ће видео-конференције омогућити да запослени у Министарству директно из Министарства учествују на семинарима других организација, те да ће видео-конференцију моћи користити и друга министарства за своје потребе комуникације са општинама у РС.

Касиповић је подсјетио да је до сада из Развојног програма РС реализовано 116 пројеката, те да је у шест школа уведен електронски дневник, а да након прољетног распуста креће инфоматичко описмењавање просвјетних радника.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog