Politika

Јеремићево НЕ "Косову", централизованој БиХ и НАТО

БЕОГРАД – Србија неће прихватити подржављење Косова, централизацију БиХ и улазак у НАТО, иако део међународне заједнице то жели, јер такво решење није демократско и не обезбеђује дуготрајан мир и стабилност, изјавио је данас министар спољних послова Србије Вук Јеремић.


„Постоји један број аналитичара, један број изузетно снажних гласова у свету који на Балкан гледа кроз наочаре направљене деведесетих година. Они кажу постоје три проблема и нуде следећа решења: Косово треба подржавити, БиХ треба централизовати и све земље региона увести у НАТО”, рекао је Јеремић, додавши да „демократски изабрано руководство Србије не може да се сложи са тим”

„Не можемо да се сложимо са подржављењем Косова, не можемо да подржимо централизацију Босне противно вољи народа и ентитета и ова земља (Србија) је на демократски начин донела одлуку да буде војно неутрална”, истакао је шеф српске дипломатије, обраћајући се студентима „Мегатренд” универзитета.

Он је казао да је задатак Србије да кроз дијалог са својим европским и евроатлантским партнерима дође до рјешења које није супротно демократској вољи грађана Србије.

„Неће бити лако, неки од наших партнера имају укорењено другачије мишљење и ми морамо бити сталожени и одмерени, али ниједног тренутка не смемо изгубити из вида шта су наше црвене линије и где желимо ову земљу да одведемо”, додао је Јеремић.

Он је казао да приоритети Владе Србије остају одбрана територијалног интегритета земље на Космету, прикључење Србије ЕУ, добросусједски односи у региону и развијање економске дипломатије.

Према његовим ријечима, ова година је једна од преломних година у историји и Србија мора да нађе своје мјесто у свјетској мултилатералној политици.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog