Politika

Додик: Прво мир, а послије ћемо видјети за разлаз

Премијер Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас да је за БиХ кључно питање обезбјеђења мира и стабилности, а да се потом може разговарати и о „мирном разлазу”.


„Зашто је то немогућа варијанта, зашто је могућа само нека варијанта за коју неки странци сматрају да је могућа? Дакле, поштујемо Дејтонски споразум, али дискутујемо о свему”, казао је Додик новинарима у Бањој Луци.

Говорећи о пресуди Европског суда за људска права у Стразбуру да су одређене одредбе Устава БиХ и Изборног закона дискриминаторске за припаднике „осталих” народа у БиХ у погледу могућности да буду изабрани за чланове Предсједништва БиХ, он је казао да се то питање може ријешити на веома једноставан начин, ако за то постоји политичка воља политичара у Сарајеву.

„Реално брзо се може тај проблем ријешити. Умјесто избора Србина из Српске и Бошњака и Хрвата из Федерације БиХ, треба рећи да се бира један члан Предсједништва БиХ из Српске и два из Федерације, с тим да не могу да буду из истих народа”, казао је Додик.

Он је казао да представници из Српске пристају на овакав модел рјешавања спорног питања, додајући да су српски представници спремни да овакве уставне промјене усвоје у парламентима Српске и БиХ.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog