Svijet

Саркози након пораза на локалу мијења владу

ПАРИЗ – Француски предсједник Никола Саркози реконструисао је владу послије неуспјеха његове странке десног центра на регионалним изборима, саопштено је из француског предсједништва.


На основу скоро свих пребројаних гласова са јучерашњих избора, Саркозијев УМП освојио је 36 одсто гласова, док је опозиција предвођена Социјалистима освојила 54 одсто гласова. Излазност је била 51 одсто.

Овим је Саркозијев УМП остао на власти у само једном од 22 региона у Француској.

После данас објављене реконструкције, на челу владе остаје премијер Франсоа Фијон, као и већина министара у главним ресорима.

Министар рада Гзавије Дарко смијењен је због лоших резултата у југозападној регији Акитен гдје је изгубио од кандидата љевице (28 одсто према 56 одсто).

Њега на мјесту министра рада замјењује министар за буџет Ерик Верт, док ће ресор буџета преузети посланик Франсоа Бароен, близак сарадник бившег предсједника Жака Ширака.

У владу улази и Жорж Трон, иначе близак сарадник Саркозијевог великог политичког непријатеља на десници Доминика де Вилпена. Трон ће бити задужен за ресор државне администрације.

Увођењем сарадника Ширака и Де Вилпена Саркози даје знак да жели да уједини расцјепкану десницу, наводи Франс прес.

Посланик УМП-а Марк-Филип Добрес именован је за министра омладине и активне солидарности и замијениће Мартена Хирша који је раније најавио да жели да напусти владу.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog