Svijet

Розе војници туже америчког генерала због увреде?

ХАГ – Холандско удружење за одбрану хомосексуалаца „Пинк арми” најавило је да намјерава да тужи бившег америчког генерала због тврдње да су хомосексуалци у холандским мировним снагама криви што није спријечен масакр у Сребреници.


„Тражићемо пред судом да Џон Шихан повуче оно што је рекао и да то јавно каже на конференцији за штампу. Он је начинио велику штету својим лажима”, рекао је предсједник удружења Петер Шоутен.

Пензионисани генерал Џон Шихан је прошле недеље у обраћању пред Одбором америчког Сената за оружане снаге рекао да је од холандских колега чуо да је присуство хомосексуалца у њиховој армији био један од фактора због којег холандски батаљон није успио да заштити муслиманске цивиле у безбједносној зони УН у Сребреници 1995. године.

Бивши командант НАТО-а је говорио пред скупштинским одбором против измјене закона којим се обавезују амерички хомосексуалци да не откривају своје сексуално опредјељење.

Удружење Пинк арми, које има подршку највећег холандског удружење за одбрану хомосексуалаца ЦОЦ, намјерава да тужбу против бившег америчког генерала поднесе савезном суду у Калифорнији.

Да би покренули ову процедуру пред судом потребно је да седам холандских војника хомосексуалаца који су повријеђени овим изјавама прихвате да се уложи тужба, рекао је предсједник удружења и додао да треба сакупити и 185.000 евра за трошкове овог поступка.

Он је такође рекао да његово Удружење жели да Џон Шихан похађа и часове где се учи осјетљивост, „да би могао боље да разумије особе које нису као он”.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog