Društvo

Иринеј критиковао Кривокапића

БЕОГРАД – Предсједник Скупштине Црне Горе Ранко Кривокапић показао је својим изјавама на рачун Митрополије црногорско-приморске и митрополита Амфилохија непримјерен и нечувен говор мржње према Српској православној цркви, изјавио је епископ Бачки Иринеј.


 

Епископ Иринеј, који је и портпарол СПЦ, каже да покушаји Кривокапића да дијели савјете митрополиту Амфилохију о томе како да устројава унутрашњи поредак цркве нису само неукусни, већ су и антидемократски.

Кривокапић, лидер Социјалдемократске партије, мање чланице владајуће црногорске коалиције, изјавио је за сарајевски недељник „Дани” да је одрицањем свог српског имена Црква у Црној Гори направила корак напред ка признању црногорског Устава из 1905. године, у коме, како је рекао, пише да је црногорска црква аутокефална.

За митрополита Амфилохија је рекао да му је Београд додијелио улогу патријархове прве пратиље и изразио наду да је митрополиту сада јасно да Црногорци у СПЦ-у „не пролазе добро”.

Подсjећајући да се Кривокапић декларише као атеиста, што је његово индивидуално право, епископ пита како је могуће да онда он хоће да регулише канонски поредак цркве који постоји вијековима.

„Највеће питање изазива чињеница да је Црна Гора једина у региону, а можда и у Европи, која није правно регулисала положај црквених и верских заједница, нити има назнака да ће то у догледној будућности учинити”, казао је Иринеј за РТС.

У исто врijеме Кривокапић, додао је епископ, не скрива апетит да отима црквену имовину и преводи манастире и остале црквене објекте у државно власништво.

„Све то далеко је од демократије”, поручио је епископ бачки Иринеј.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog