Politika

Расмусен данас у Сарајеву

САРАЈЕВО - Чланови Сјевероатлантског савјета и генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен посјетиће данас БиХ ради наставка стратешког политичког дијалога уочи наредног министарског састанка земаља чланица Алијансе у Талину 22. априла.


Тада би требало да буде разматрана апликација БиХ за чланство у Акционом плану за чланство у НАТО-у.

Чланови Сјевероатлантског савјета и Расмусен требало би да разговарају са члановима Предсједништва БиХ, предсједавајућим Савјета министара БиХ Николом Шпирићем и неколицином министара, најавио је шеф Мисије БиХ при НАТО-у у Бриселу амбасадор Никола Радовановић.

Предвиђени су и састанци са представницима пет политичкиих странака владајуће коалиције, те међународних организација у БиХ.

Власти у БиХ имају велика очекивања од предстојеће посјете чланова Сјевероатлантског савјета Сарајеву, рекла је јуче замјеник министара иностраних послова БиХ Ана Тришић-Бабић, која је и предсједник НАТО коордонационог тима Савјета министара.

Командант НАТО штаба у Сарајеву генерал Џон Булард појаснио је да МАП представља програм који је прилагођен жељама земаља у смислу процеса присупања НАТО-у.

Амбасадор Норвешке у БиХ Јан Брату, чија је Амбасада задужена за контакт између БиХ и НАТО-а, истакао је значај посјете, нагласивши да ће чланови Сјевероатлантског савјета отићи из Сарајева са бољим разумијевањем прилика у БиХ.

"Шта год да се догоди у Талину ми очекујемо да ће напори у смислу пута БиХ према НАТО-у бити настављени. Када се БиХ придружи МАП-у значи да ће бити на корак ближе пуноправном чланству у НАТО али то носи и нове обавезе", рекао је Брату.

Амбасадор Норвешке је напоменуо да земље чланице НАТО-а у Талину 22. априла, приликом разматрања да ли ће БиХ добити МАП статус, ту одлуку морају донијети консензусом.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog