Politika

Билт: У Сарајеву се морају појавити сви

СТОКХОЛМ – Европска унија (ЕУ) мора обезбиједити присуство свих земаља Западног Балкана на конференцији у јуну у Сарајеву, а она мора да донесе и конкретне резултате, каже министар спољних послова Шведске Карл Билт.


Конференција земаља Западног Балкана, одржана прошлог викенда у Словенији, показала је да је регион сам способан да преузме иницијативу, оцјењује Билт.

Оно што је била отежавајућа околност, према Билтовим речима, јесте чињеница да „није било могуће учествовање Србије”, додајући да „регионална конференција без Србије има своја ограничења”.

„Недоласком Србије, свако је, у неком смислу, изгубио. Србија је нешто изгубила, али је на губитку и регион у целини. Србија је велики играч. То је највећа земља у региону”; истакао је Билт.

Међутим, додао је он, исто тако бих жалио да конференцији није присуствовала и нека мања земља. Регионална сарадња мора бити регионална и свобухватна.

Коментаришући најаве шпанског шефа дипломатије да ће крајем маја или почетком јуна Шпанија, као предсједавајућа ЕУ, у Сарајеву организовати састанак на виском нивоу ЕУ – Западни Балкан, Карл Билт оцјењује да ЕУ мора као прво и основно да унапријед ријеши питање присуства свих земаља из региона.

Упитан да ли је у овом тренутку могуће окупити све лидере са Западног Балкана на једном месту, Билт је истакао да „постоје различити начини да се тај проблем ријеши”.

Поред чињенице да сви морају да буду присутни, европска конференција посвећена Западном Балкану мора да донесе и конкретне резултате, указује Карл Билт.

Зато се, према његовим ријечима, унапријед мора усагласити јасна порука, садржај и политика.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog