Društvo

Округли сто о улози новинара у ратним сукобима

БЕОГРАД - Независно удружење новинара Србије (НУНС), Београдски центар за људска права и Мисија ОЕБС-а у Србији организују у данас у Београду округли сто о улози медија и новинара у ратним сукобима на подручју бивше СФРЈ.


Тужилаштво за ратне злочине покренуло је почетком 2009. истрагу о учешћу медија и новинара у ратнохушкачкој пропаганди и, евентуално, у злочинима или подстицању на њих, а НУНС је јуна исте године Тужилаштву поднио пријаву против НН лица, одговорних особа и новинара у више медија.

Предсједница НУНС-а Надежда Гаће најавила је да ће на скупу бити представљени и резултати релевантног истраживања јавног мнења "које показује да су грађани више заинтересовани за овај проблем него сами новинари и знатно су одређенији у ставовима да је било значајних огрешења о професионалне норме".

Уводничари ће бити директор Београдског центра за људска права Војин Димитријевић, директорка агенције Бета Љубица Марковић, Јелена Стеванчевић из одјељења за владавину права Мисије ОЕБС-а у Србији, издавач Дејан Илић и Надежда Гаће.

Учешће су потврдили, између осталих, тужилац за ратне злочине Србије Владимир Вукчевић, његов замјеник Бруно Векарић, новинари из Хрватске Сања Модрић и Драго Хедл, као и новинари из Сарајева Шеки Радончић, Љиљана Зуровац и Боро Контић.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog