Svijet

Лабуристи суспендовали бивше министре због наплате лобирања

ЛОНДОН – Владајући лабуристи у Великој Британији одлучили су да суспендују четири свој члана, међу којима су тројица бивших министара, осумњичени да су наплаћивали услуге лобирања, саопштено је из Лабуристичке странке.


Интерна истрага је покренута по убрзаном поступку упркос оцјенама премијера Гордона Брауна да нема потребе за покретање владине истраге.

Међу суспендованим члановима су поред осталих, бивши државни министар за саобраћај Стивен Бајерс, као и бивши министри Џеф Хун и Патриша Хјуит, и посланица Маргарет Моран.

Читава афера је избила када је један новинар тајно снимио камером састанке лабуристичких посланика на којима су они отворено показивали спремност да искористе добре везе у влади како би у замјену за новчану надокнаду утицали на доношење одређених одлука.

На једном од тих снимака Стивен Бајерс тврди да је за неке од услуга лобирања већ добијао новац и да тарифа за те услуге може да достигне и до 5.000 фунти дневно.

Снимци који су синоћ приказани на телевизији направљени су током заједничке истраге новинара „Сандеј тајмса” и ТВ станице ''Чанел 4''.

У првим реаговањима Бајерс је навео да он уопште није имао тако велик утицај као што тврде новинари, а нешто касније је казао да никада није вршио притисак на министре из финансијских разлога.

„Вјерујем да би (парламентарна комисија) утврдила да сам увијек поштовао кодекс понашања у парламенту”, рекао је Бајерс.

Према ријечима портпарола британске владе, премијер Браун је изразио задовољство што је Бајерс одмах затражио парламентарну истрагу додајући да је увјерен да у раду бившег државног министра није било „неправилности”.

Према оцјени премијера, додао је његов портпарол, није потребно да и влада спроводи истрагу о том случају како су то захтијевали из Конзервативне странке, главног ривала лабуриста на предстојећим парламентарним изборима који ће се одржати у мају.

 

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog