Društvo

ME и ИРБ: Скраћенице до Специјалног тужилаштва

Ухапшени  у јутрошњој акцији Одјељења за истраге  специјалног тужилаштва Републике  Српске су осумњичени за кривично дјело  организованог криминала у вези са приватизацијом "Медицинске електронике''.


 

Припадници Одјељења за истраге Специјалног тужилаштва ухапсили су данас Вршиоца дужности директора ИРБ РС, Бојана Голића, једног од власника предузећа "Медицинска електроника" у Бањој Луци, Милу Радишића, директора "Медицинске електронике", Жељка Каталину, те раднике тог предузећа Драгана Церовца и Никицу Бајића.

"Осумњиченима  се ставља на терет да су  незаконитим радњама извршили  манипулацију цијена 3.500.000 акција  предузећа "Медицинска електроника"  у власништву РС, оштетивши притом  буџет РС за милионски износ", наводи се у саопштењу из  Специјалног тужилаштва РС.

Основни суд Бања Лука донио је у фебруару рјешење о отварању претходног стечајног  поступка у овом предузећу по захтјеву групе радника "Медицинске електронике", а за привременог стечајног управника  предузећа именован је Лазо Томић.

Стечајни  управник Томић је у изјави за Фронтал.РС рекао да је он случајно сазнао за „посјету“ Одјељења за истраге Специјалног тужилаштва РС.

''Чуо  сам да су долазили, ухапсили господина  Каталину и претресали  документацију. Да ли су нешто нашли, не знам. Мени се нису најављивали нити су шта од мене тражили'', каже он.

Садашњи стечајни упавник Медицинске електронике, каже да је оно што се ухапшенима ставља на терет, дешавало прије увођења  предстечајног поступка у Медицинској електроници.

Жељко Каталина, ухапшени директор Медицинске електронике, се својевремено, на изборима за Скупштину града Бања Лука, на листи Српске странке РС нашао заједно са Ненадом Стевандићем, садашњим чланом Главног одбора СДС.

Управо  због тога, али и због чињенице да се доктор Стевандић и прије оглашавао у вези Медицинске електронике, интересовало нас је и његово мишљење. Он је био изненађен информацијом о јутрошњем хапшењу, али је ипак имао коментар:

''Изузимајући  Каталину, за остале могу да кажем да ће постати 'храна за лавове', јер их се власт, изгледа, жели одједном одрећи, а то што су радили се зна одавно''.

Подсјећамо, цијела ова прича око Медицинске ектронике је ескалирала када се сазнало да је Борислав Бијелић, дотадашњи предсједник Комисије за ревизију приватизације, обнашао још неколико функција, а између осталог је био и члан Управног одбора Медицинске електронике.

Коментар  смо тражили и од потпредсјеника ПДП, Бранислава Бореновића, с обзиром  да је био један од првих Бијелићевих  критичара, али и због тога што  је управо ПДП кадрирао у врху ИРБ, све до изласка из власти:

''Видјећемо  у наредном периоду  да ли је ово  покушај спасавања  властите коже  од стране власти  или ствaрна борба  против криминала  и корупције'', каже Бореновић и додаје да је много криминала и корупције у РС, тако да је по његовом мишљењу потребно предузети још пуно тога како би се видјели резултати.

Што би рекао наш колумниста, видјећемо...

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog