Svijet

Обама потписао закон о реформи здравства

ВАШИНГТОН – Амерички предсједник Барак Обама потписао је историјски закон о реформи здравствене заштите, који је у недељу потврђен у Представничком дому Конгреса, што се сматра досад највећим успјехом предсједника и његове администрације у другој години мандата.


"Данас, после готово једног вијека покушаја и годину дана дебате, пошто су избројани гласови, реформа здравствене заштите постаје закон у САД", рекао је Обама, на церемонији потписивања у Бијелој кући.

Тај закон је у Сенату већ изгласан крајем децембра, вриједан је 871 милијарду долара у наредних 10 годиина, а у Представничком дому је усвојен тијесном већином од 219 према 212 гласа.

Обамина реформа, којом би се здравственим осигурањем први пут покрило још 32 милиона људи, представља најзначајнију експанзију федералних гаранција здравственог осигурања за више од четири деценије и најзначајнији документ из области социјалног законодавства у САД још од 1930-их година.

Буџетска канцеларија Конгреса објавила је у четвртак да ће реформа здравствене заштите коштати 940 милијарди долара у наредној деценији, због чега је Представнички дом усвојио још један текст - пакет са измјенама да би се ускладила разлика од око 70 милијарди долара.

Те амандмане треба поново да потврди Сенат, гдје Обамина Демократска странка има већину.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog