Politika

Николић: СНС не гласа за геноцид у декларацији

БЕОГРАД - Предсједник Српске напредне странке Томислав Николић изјавио је данас да неће гласати за декларацију о Сребреници ако се у њој буде помињала реч "геноцид", нити ће присуствовати Колегијуму Скупштине Србије на коме би требало да се разговара о тексту тог документа.


"У декларацији за коју бисмо гласали не може ни у назнакама да постоји да је српски народ починио било коју врсту геноцида", рекао је Николић.

Према његовим ријечима, Међународни суд правде "није пресудио да се у Сребреници догодио геноцид, већ се надовезао на пресуду Хашког трибунала који је у једној пресуди осудио једног генерала да је саучествовао у геноциду".

Лидер напредњака је казао да неће присуствовати Колегијуму парламента за кога је "чуо да је заказан", да не зна који је предложени дневни ред, да нема материјал за тај Колегијум и да би волео "једном да види предложени текст декларације".

Према његовим ријечима, нова сједница скупштине, заказана за 30. март, која има 90 тачака дневног реда, али не и декларацију о Сребреници, указује да ће тај документ бити по хитном поступку уврштен у дневни ред, најавивши да у том случају напредњаци неће учествовати ни у расправи.

Николић је оцијенио да би предсједник Србије Борис Тадић требало да позове предсједнике парламентарних странака у вези с декларацијом, "да им предочи основни текст и да се онда покуша да се текст уобличи".

"Ако се то не догоди, поднећемо свој предлог, тражити да се расправља о свим предлозима, да се о свима изјашњавамо у оквиру једне тачке... Хоћу да остане за историју како смо ми, напредњаци гласали и шта је писало у том тексту за који смо гласали", рекао је Николић.

Он је нагласио да су напредњаци у свом приједлогу декларације "спремни да осуде злочин извршен над муслиманима у Сребреници", али ће захтијевати да се на исти начин определе и други највиши државни органи бивших југословенских република.

Komentari
Twitter
Anketa

Da li je opozicija u Srpskoj trebala učestvovati na mitingu u Banjoj Luci ili nije?

Rezultati ankete
Blog